Участваме в международното кулинарно състезание „Лъжицата на Купидон“ за хора с увреждания

С любимите си палачинки и вкусни мъфини Станислава, която живее в един от нашите центрове от семеен тип, взе участие в европейското кулинарно състезание за хора с увреждания „Лъжицата на Купидон“. То се проведе в София в края на февруари. Състезанието се организирана от хърватската асоциация UNUO, която се занимава с гастрономически обучения на хора с увреждания. Зад каузата стои популярният в Хърватия шеф-готвач Ведран Хабел и неговата съпруга Силвия Хабел. Досега те са провели над 1000 работилници за хора с увреждания, като голяма част от участниците в тях работят на пълен работен ден благодарение на уменията, които са придобили по време на тези обучения.

Целта на състезанието е да покаже, че хората с увреждания могат да бъдат полезни и да се справят с дейности от ежедневието, стига да получат възможност и нужната подкрепа. С тази мисия „Лъжицата на Купидон” обикаля всички 27 столици на ЕС със специално пригоден гастро камион.

Стани, която участва в състезанието, живее в един от нашите центрове от семеен тип, а готвенето е сред любимите ѝ занимания. Тя усъвършенства своите умения в клубовете по готварство и работилниците „Готви с мен”, които организираме. В тях Стани и другите млади хора от центровете ни се учат да са самостоятелни, да избират и приготвят сами храната си, а това им носи увереност и удовлетворение.

За състезанието Стани избра да приготви два от най-любимите си десерта – вкусни палачинки с шоколад и пухкави ванилови мъфини. Сладкишите бяха украсени с плодове, филирани бадеми, пудра захар, сметана и шоколад, които Стани направи сама с голяма прецизност. По време на състезанието тя беше подкрепяна от нашия трудотерапевт Лили, с която работят редовно по различни проекти.

Стани презентира десертите пред членовете на журито, които останаха очаровани от вкуса, аранжировката и цялостното ѝ представяне. Участието в гастрономическото преживяване ѝ донесе много вълнения и тя ще продължи да усъвършенства готварските си умения с помощта на трудотерапевта и екипа на фондацията, които я подкрепя по пътя ѝ към по-голяма самостоятелност.

актуално

Прочети също

Обмяна на опит между екипите на фондация „Сийдър“

Целта на посещението бе обмяна на опит и добри практики в индивидуалната работа с децата и младежите…

Пътешествие до Рилския манастир и околностите

Във вторник, предната седмица, след близо двучасово пътуване с автобус през живописната Рила планина, децата и младежите…

Инициативата „Подкрепи една мечта“ през погледа на един младеж

Един от младежите от семейните ни къщи в гр. Казанлък се включи в инициативата на Президента на…

Изживей го, за да научиш

Всеки един от нас се е сблъсквал с максимата, че истинското знание произтича от непосредствения опит, а…