Смях без граници с Клоуни без граници Германия

“Клоуни от Германия са ни изпратили имейл и искат да представят своето шоу пред нас.” – така започна историята ни с Клоуни без граници Германия преди няколко месеца. Какво шоу? Какви са тези клоуни? Каква е целта им? Въпросите бяха много, но в едно бяхме сигурни – звучи наистина вълнуващо и искаме да разберем повече.

Веднага им отговорихме, а комуникацията с тях се оказа истинско удоволствие. Координирахме се мигновено и планирахме провеждането на два спектакъла през пролетта за младежите от центровете ни в Кюстендил. 

Април дойде бързо, а с него и дългоочакваният ден с клоуните. Посрещнахме ги първо в семейните ни къщи в града. Времето беше страхотно и позволи провеждането на шоуто навън в двора, където вече бяха подредени одеяла за пикник, пуфове и столове, а младежите очакваха с нетърпение срещата си с тях.

Шарени, засмени, с типични яркочервени носове Торта, Паста и Боб (да, като храните 😉) омагьосаха публиката мигновено, още с излизането си. Освен, за да изберат имената си, бяха научили доста думи на български, и за да ги включат в програмата и да ангажират по-лесно аудиторията си. Не че им бяха необходими думи за това – комуникацията помежду им се случваше толкова лесно и непринудено, сякаш се познаваха от години. 

По-късно през деня представиха шоуто и пред младежите с интелектуални затруднения от Центъра ни за социална рехабилитация и интеграция. Основна роля в спектакъла изигра и Данчето, която обра всички овации, а Торта, Паста и Боб поискаха да я вземат с тях обратно в Германия, за да стане пълноправен член на организацията.

Денят донесе много щастие и вълнение не само на младежите, но и на колегите, които наблюдаваха с широки усмивки и възхита шегите, игрите и фокусите. Вече няколко дни ехото от нестихващия смях отеква из центровете ни, а магията на Клоуни без граници продължава да живее в сърцата на всички. Надяваме се, че ще се срещнем с тях отново! ❤️

Клоуни без граници

Клоуни без граници е международнa неправителствена организация, която използва универсалния език на смеха, за да донесе радост и успокоение на хора, живеещи в риск. Артистите даряват изцяло безвъзмездно своето време и талант, за да ги зарадват и заредят с позитивна енергия, като по този начин се застъпват за важни каузи и насърчават културния обмен и сътрудничеството. 

актуално

Прочети също

Обмяна на опит между екипите на фондация „Сийдър“

Целта на посещението бе обмяна на опит и добри практики в индивидуалната работа с децата и младежите…

Пътешествие до Рилския манастир и околностите

Във вторник, предната седмица, след близо двучасово пътуване с автобус през живописната Рила планина, децата и младежите…

Инициативата „Подкрепи една мечта“ през погледа на един младеж

Един от младежите от семейните ни къщи в гр. Казанлък се включи в инициативата на Президента на…

Изживей го, за да научиш

Всеки един от нас се е сблъсквал с максимата, че истинското знание произтича от непосредствения опит, а…