По пътя към сбъдването на една мечта

С вълнение ще си спомняме деня, в който нашият Стефчо стана победител за България в международното кулинарно състезание за хора с увреждания „Лъжицата на Купидон“.

„Тепърва ще четете и чувате за него.” – преди 8 години заяви категорично един от доброволците ни, който подкрепяше Стефчо с допълнителни уроци, за да завърши по-скоро училище и да започне работа.

Оказа се прав. През всички тези години наблюдаваме с гордост постиженията му. Четем и чуваме за него – за мечтите му, за упоритостта и трудностите по пътя към сбъдването им, за успехите му. 

Дълго време Стефчо мечтаеше да стане готвач и работи усърдно, за да сбъдне тази своя мечта. Завърши готварски курс и преди 3 години започна стаж в кетъринг фирма като заготовчик, където работи и до днес. Повече за историята му вижте във видеото:

Наскоро той имаше възможност да покаже своите умения и в международното кулинарно състезание за хора с увреждания „Лъжицата на Купидон“, организирано от хърватската асоциация UNUO.

Вълнуващи бяха дните преди конкурса не само за него, но и за целия екип на Защитеното ни жилище в Казанлък, където той живее вече 10 години. Всички бяха неотлъчно до него, помагаха му при избора на рецепти, упражняваха с дни направата им и най-вече – даваха му кураж, че ще се представи отлично.

Така и стана! Приготвените от Стефчо свински руладини и домашен кекс обраха всички овации и му донесоха първото място в конкурса. С победата си той продължава напред и в следващия кръг, който ще се проведе в Загреб през есента. 

Гордеем се с достойното му представяне и нямаме търпение за всичко, което му предстои по пътя към мечтата да стане професионален готвач! 

“Лъжицата на Купидон”

Проектът е разработен от сдружение UNUO, което се занимава с кулинарни обучения на хора с увреждания от 2009 година насам. Това е каузата на популярния в Хърватска шеф-готвач Ведран Хабел и неговата съпруга Силвия Хабел. Досега те са провели над 1000 работилници за хора с увреждания, като голяма част от участниците в тях вече работят на пълен работен ден, благодарение на уменията, които са придобили.

Целта на кулинарното състезание „Лъжицата на Купидон” е да покаже, че хората с увреждания могат да се справят успешно с ежедневни дейности, когато получат възможност за това и нужната подкрепа. С тази мисия през 2024 г. сдружението цели да излъчи победители от 40 държави, които да се включат във финалната част на конкурса в Загреб.

актуално

Прочети също

Обмяна на опит между екипите на фондация „Сийдър“

Целта на посещението бе обмяна на опит и добри практики в индивидуалната работа с децата и младежите…

Пътешествие до Рилския манастир и околностите

Във вторник, предната седмица, след близо двучасово пътуване с автобус през живописната Рила планина, децата и младежите…

Инициативата „Подкрепи една мечта“ през погледа на един младеж

Един от младежите от семейните ни къщи в гр. Казанлък се включи в инициативата на Президента на…

Изживей го, за да научиш

Всеки един от нас се е сблъсквал с максимата, че истинското знание произтича от непосредствения опит, а…