Шанс за успешно бъдеще

Сашо* има трудно детство. До шестата си година живее със семейството си. След това е настаняван в дом за деца, връщан в семейството си, живял при приятели. В една от семейните ни къщи заживява през 2016 г. и остава 4 години при нас – до навършване на пълнолетие и завършване на училище. След това заминава за Чехия, пробва късмета си там, но се връща. 

Сега работи и се грижи за себе си. Упорит е и има мечти и хъс да ги сбъдва. 

Мечтае да има собствен бръснарски салон. Затова Сашо вече посещава курс за бръснари и в рамките на един месец ще се учи на тънкостите в занаята. 

Лили* е грижовна, отговорна и учи много съвестно. Живееше в една от семейните ни къщи в продължение на 5 години. От три години е самостоятелна, работи и прави планове за бъдещето. Би искала да изкара професионален курс по маникюр, защото в момента практикува без сертификат.  

Денис* е спокоен и зрял младеж. Живееше в една от семейните ни къщи в продължение на 4 години. Още докато учеше и беше при нас, си намери работа и работодателите му бяха доволни от усърдието и трудолюбието му. От 3 години живее самостоятелно и не е напускал фирмата, в която работи. Иска да изкара шофьорски курс, защото това ще помогне да му възлагат по-отговорни задачи.

Сашо, Лили и Денис са тримата младежи, включени в проекта ни „Професионална реализация за по-добро бъдеще“, финансиран по програма „Адрес за 30 младежи“ на АДРЕС недвижими имоти в партньорство с фондация „Бикоуз“. 

Освен професионалните обучения за бръснар, маникюрист и шофьорски курс, те ще се срещат редовно с наставник от нашия екип, който ще ги подкрепя в подготовка на документи за кандидатстване, интервюта с работодатели, работна етика и мотивация. След приключване на курсовете им, ще ги подкрепим в търсенето на избраната от тях работа.

И тримата младежи са живели в една от семейните ни къщи. Въпреки че вече са самостоятелни, те продължават да се обаждат и да търсят помощта ни по различни житейски въпроси. Нуждите им се променят през годините, но за екипа ни те винаги ще са част от нашето семейство. Затова продължаващата и след напускане на къщата подкрепа е важна, за да сме сигурни, че са самостоятелни и справящи се с предизвикателствата млади хора. 

Проектът, който реализираме по програмата на АДРЕС недвижими имоти и фондация „Бикоуз“, ще продължи до края на годината и е част от една по-дългосрочна подкрепа за напусналите семейните ни центрове млади хора.

*Имената на младежите са променени.

актуално

Прочети също

Обмяна на опит между екипите на фондация „Сийдър“

Целта на посещението бе обмяна на опит и добри практики в индивидуалната работа с децата и младежите…

Пътешествие до Рилския манастир и околностите

Във вторник, предната седмица, след близо двучасово пътуване с автобус през живописната Рила планина, децата и младежите…

Инициативата „Подкрепи една мечта“ през погледа на един младеж

Един от младежите от семейните ни къщи в гр. Казанлък се включи в инициативата на Президента на…

Изживей го, за да научиш

Всеки един от нас се е сблъсквал с максимата, че истинското знание произтича от непосредствения опит, а…