Как възприемаме заобикалящия ни свят – сложна смесица от сензорни усещания

Живко е младеж, който избягва комуникациите и срещите с хора. Обичайно прекарва времето си пред прозореца, гледайки навън – сякаш може да понесе другите хора само ако е защитен от преграда. Той не говори и като цяло общува трудно. При децата и младежите с увреждания като Живко обикновено има нарушени сензорни възприятия, поради което наглед нормални ситуации често могат да бъдат много объркващи за тях. 

Тези деца и младежи, каквито са и голяма част от живеещите в нашите центрове, изпитват силни затрудненията в сензорните си усещания, което влияе на социалните и комуникативните им умения. Също така предопределя тяхната двигателната координация – често те реагират необичайно при докосване и движение, странят от общи игри, ходят на пръсти. В друга крайност може да се стремят към допир, да говорят високо, да пълнят устата си с храна или да се блъскат в мебели и хора. Често са бдителни, за да се защитят от „опасностите“ в един плашещ и объркващ свят.

За да помогнем на Живко и на останалите деца с такива затруднения в центровете ни, ние създадохме програма, която им позволява да преодолеят трудностите чрез подходяща сензорна стимулация. С този тип терапия развиваме и надграждаме много от моторните умения и поведението на детето. Чрез нея ние стимулираме всички сетива – тактилност, вестибулация, слух, вкус, обоняние, зрение, усещането за позицията на тялото в пространството и вътрешната сензорна среда, която регулира съня, храненето, жаждата. С помощта на хамаци, сензорни пътеки, масажи, пяна, пресотерапия и други ние успяваме да създадем сензорни стимулации, които значително подобряват състоянието на децата и младежите.

Те очакват с нетърпение дейностите по сензорна терапия и се включват в тях с удоволствие, а след терапиите децата намаляват изблиците си на раздразнителност и самонараняване, увеличават концентрацията си, подобряват равновесието, баланса и последователността на своите движения.

Благодарение на сензорната терапия наблюдаваме положителни промени в поведението им. Живко например стана доста по-комуникативен, очаква сесиите с нетърпение и се радва да бъде част от групата, смее се с глас, вече дори казва няколко думички и видимо е по–щастлив от преди.  

Дейностите по сензорна терапия осъществяваме в рамките на проекта “Открий ме. Виж ме. Подкрепи ме. Предоставяне на подкрепа за независим живот и социално включване”, финансиран от Европейски съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.   

актуално

Прочети също

Обмяна на опит между екипите на фондация „Сийдър“

На 19 и 20 октомври екипите на Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) „Сияние“ и на…

Пътешествие до Рилския манастир и околностите

Във вторник, предната седмица, след близо двучасово пътуване с автобус през живописната Рила планина, децата и младежите…

Инициативата „Подкрепи една мечта“ през погледа на един младеж

Един от младежите от семейните ни къщи в гр. Казанлък се включи в инициативата на Президента на…

Изживей го, за да научиш

Всеки един от нас се е сблъсквал с максимата, че истинското знание произтича от непосредствения опит, а…