Пътуване към себе си с Театър на сетивата

В края на септември част от децата и екипа от центровете ни в Казанлък участваха в едно уникално преживяване – Сетивно градско пътуване, организирано от Театър на сетивата София.

Тази иновативна практика имаше за цел да повиши доверието между участниците, да развие у тях емпатията към преживяванията на околните, да ги направи по-уверени в справянето с необичайни ситуации.

В групи по трима нашите деца и служители се потопиха в един друг свят на себепознание и самовглъбяване. Един от групата, който е с превързани очи, трябваше да се довери на останалите, за да се придвижва в градска среда, уповавайки се на другите си сетива и на тези, които го водят и подкрепят. Така участниците преоткриха доверието и близостта на хората до тях, за да ги напътстват и преведат през средата в тези необичайни условия. Пътешествието премина през ключови места в Казанлък като пазара с аромат на есенни зеленчуци, шумни улици и тихи градски пространства и завърши в уединението на една от църквите в града. Преживяванията на участниците се оказаха изключително лични и в широка емоционална гама – от страх през душевно спокойствие до пълно доверие в хората, които те водят. Така всеки един от тях успя да се потопи в преживяванията на хората, лишени от сетива, но и да опознае себе си и хора от близкото си обкръжение.

„Незабравимо сетивно пътуване в гр. Казанлък, случващо се отвъд думите и обозримото. Вслушахме се в света около нас, изпълнихме се с повече присъствие и съзнание за настоящия момент, за пореден път се убедихме колко важно е доверието.“ – сподели след градската разходка Нели Бонева, управител на услугите ни в гр. Казанлък.

В сетивното градско пътуване участваха деца и младежи от всичките ни центрове, а преживяването беше съобразено с техните възможности.

Сетивните градски пътувания представят една необичайна гледна точка към градското пространство, а едновременно с това – едно пътуване навътре в себе си и в изграждането на доверие с околните. Благодарим за преживяванията на Театър на сетивата София, които са дългогодишни наши партньори.

актуално

Прочети също

Обмяна на опит между екипите на фондация „Сийдър“

На 19 и 20 октомври екипите на Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) „Сияние“ и на…

Пътешествие до Рилския манастир и околностите

Във вторник, предната седмица, след близо двучасово пътуване с автобус през живописната Рила планина, децата и младежите…

Инициативата „Подкрепи една мечта“ през погледа на един младеж

Един от младежите от семейните ни къщи в гр. Казанлък се включи в инициативата на Президента на…

Изживей го, за да научиш

Всеки един от нас се е сблъсквал с максимата, че истинското знание произтича от непосредствения опит, а…