Пътуване към себе си с Театър на сетивата

В края на септември част от децата и екипа от центровете ни в Казанлък участваха в едно уникално преживяване – Сетивно градско пътуване, организирано от Театър на сетивата София.

Тази иновативна практика имаше за цел да повиши доверието между участниците, да развие у тях емпатията към преживяванията на околните, да ги направи по-уверени в справянето с необичайни ситуации.

В групи по трима нашите деца и служители се потопиха в един друг свят на себепознание и самовглъбяване. Един от групата, който е с превързани очи, трябваше да се довери на останалите, за да се придвижва в градска среда, уповавайки се на другите си сетива и на тези, които го водят и подкрепят. Така участниците преоткриха доверието и близостта на хората до тях, за да ги напътстват и преведат през средата в тези необичайни условия. Пътешествието премина през ключови места в Казанлък като пазара с аромат на есенни зеленчуци, шумни улици и тихи градски пространства и завърши в уединението на една от църквите в града. Преживяванията на участниците се оказаха изключително лични и в широка емоционална гама – от страх през душевно спокойствие до пълно доверие в хората, които те водят. Така всеки един от тях успя да се потопи в преживяванията на хората, лишени от сетива, но и да опознае себе си и хора от близкото си обкръжение.

„Незабравимо сетивно пътуване в гр. Казанлък, случващо се отвъд думите и обозримото. Вслушахме се в света около нас, изпълнихме се с повече присъствие и съзнание за настоящия момент, за пореден път се убедихме колко важно е доверието.“ – сподели след градската разходка Нели Бонева, управител на услугите ни в гр. Казанлък.

В сетивното градско пътуване участваха деца и младежи от всичките ни центрове, а преживяването беше съобразено с техните възможности.

Сетивните градски пътувания представят една необичайна гледна точка към градското пространство, а едновременно с това – едно пътуване навътре в себе си и в изграждането на доверие с околните. Благодарим за преживяванията на Театър на сетивата София, които са дългогодишни наши партньори.

актуално

Прочети също

Обмяна на опит между екипите на фондация „Сийдър“

Целта на посещението бе обмяна на опит и добри практики в индивидуалната работа с децата и младежите…

Пътешествие до Рилския манастир и околностите

Във вторник, предната седмица, след близо двучасово пътуване с автобус през живописната Рила планина, децата и младежите…

Инициативата „Подкрепи една мечта“ през погледа на един младеж

Един от младежите от семейните ни къщи в гр. Казанлък се включи в инициативата на Президента на…

Изживей го, за да научиш

Всеки един от нас се е сблъсквал с максимата, че истинското знание произтича от непосредствения опит, а…