Посетихме фондация “Светът на Мария” за обмяна на опит

На 30 май 2023 г. екипът ни от Център за социална рехабилитация и интеграция в гр. Кюстендил беше на гости в услугите на колегите от фондация „Светът на Мария“.

Гостоприемните ни домакини ни посрещнаха в Трудов център „Учебна кухня“ – най-новата услуга на организацията в квартал „Надежда“. Там се запознахме с работата на младите хора, с които работят, в напълно оборудваната и професионална кухня, в ателието за рециклиране на хартия и в това за битови дейности. Разходихме се в градината и видяхме работна сесия с младежите по поддържане на двора. В почивката им си поговорихме и те ни показаха къде и как компостират естествените отпадъци от кухнята и градината.

„Най-много бях впечатлена от това колко структурирана, подредена и спокойна е работата във всяко едно от ателиетата. Спазването на ясни и разбираеми правила от всички – както от колегите, така и най-вече от младежите, улесняват ежедневието и помагат за изграждането на рутина.“ – сподели след посещението Павлина Иванова, Управител на ЦСРИ.

Изключително интересно беше да научим за цялостния подход в работата с младежите с интелектуални увреждания на колегите от „Светът на Мария“, за това как въвеждат и спазват основни правила и по какъв начин това улеснява плавното въвеждане на новопостъпили хора в груповите занимания. Разделени на малки групи, влязохме в готварското ателие и в арт работилницата, а на финала ни показаха как всички младежи участват в ежедневното почистване на помещенията в услугата. Младите хора работят уверено с професионална техника по почистване, пране и гладене и без притеснение демонстрират придобитите трудови умения, съобразени с действителната среда на работа.

„Много ми харесва, че колегите работят само с естествени материали в арт работилниците и с най-голямо удоволствие ще заимствам това в работата си.“ – каза Деси Анакиева, арт терапевт в услугата ни. А още на следващия ден след посещението при колегите от „Светът на Мария“ Жулиета Касабова, нашият психолог, използва някои от идеите, дадени ни за въвеждане на общи правила и комуникация с младежите с интелектуални увреждания.

И тъй като на гости се ходи с пълни ръце, занесохме на колегите цветя и семена за градината им. А си тръгнахме, вкусили от страхотните бадемови сладки, направени от младежите, и с много положителна настройка за споделения опит.

Посещението във фондация „Светът на Мария“ е част от обмяната на опит с колегите и се случва след като преди години те бяха на гости при нас.

актуално

Прочети също

Обмяна на опит между екипите на фондация „Сийдър“

Целта на посещението бе обмяна на опит и добри практики в индивидуалната работа с децата и младежите…

Пътешествие до Рилския манастир и околностите

Във вторник, предната седмица, след близо двучасово пътуване с автобус през живописната Рила планина, децата и младежите…

Инициативата „Подкрепи една мечта“ през погледа на един младеж

Един от младежите от семейните ни къщи в гр. Казанлък се включи в инициативата на Президента на…

Изживей го, за да научиш

Всеки един от нас се е сблъсквал с максимата, че истинското знание произтича от непосредствения опит, а…