Как популярна личност може ефективно да подкрепи кауза?

Споделяме опит с колеги във Форум “Ускори успеха!” IV

На 8 юни участвахме в четвъртото издание на Форум „Ускори успеха“, организиран от Фондация BCause. Нашият дългогодишен PR експерт – Анета Цветкова, сподели опита ни от работата с актьора Александър Алексиев и как нашите взаимоотношения прераснаха в дългосрочно партньорство. В класация, направена за първи път в България в съвместна инициатива на Фондация BCause и списание Forbes актьорът беше отличен като един от 10 известни личности с публична позиция в подкрепа на благотворителна кауза.

С кратка презентация Ани се опита да събере опита ни от съвместните инициативи с Алек Алексиев и да обобщи най-важното от работата ни с актьора, така че да е полезно за участниците във форума.

Споделяме опита си и тук, за да могат от него да почерпят идеи и други колеги, които не са успели да присъстват на събитието.

Как започна всичко?

Партньорството ни с Алек стартира през 2017 г. Година по-рано го бяхме поканили да води нашия благотворителен бал, но той беше ангажиран и тогава съпругата му – Яна Титова, се съгласи да ни подкрепи. Тя покани Радина Думанян да водят събитието ни заедно. На следващата година, вече познавайки Яна, отново се свързахме с нея и тогава двамата с Алек се включиха в нашия бал.

Даряването от времето си е един добър начин, по който популярна личност може да подкрепи кауза. В случая да осигурим водещ на събитието ни можеше да коства сериозен бюджет, но благодарение на безвъзмездното партньорството с актьора ние успяхме да спестим средства.

За да се свържем с актьора използвахме личен контакт – съпругът на наша колежка беше снимал филм с Яна и Алек. Важно е да не се притесняваме да използваме всички наши контакти и да търсим личната връзка с хората, защото така можем по-успешно да стигнем до много повече хора и шансът да успеем е много по-голям.

Благодарение на добрата взаимна работа тази еднократна подкрепа успя да се задълбочи и да прерасне в нови проекти. След известно време Алек Алексиев ни потърси – беше поканен да участва в кампанията “България дарява” и от различни каузи, той избра да подкрепи именно нас. И за Алек, и за нас беше важно да му покажем нашата работа отблизо, да го срещнем с децата и младежите, както и с колегите ни, които се грижат за тях. Идвайки в нашите центровете, Алек се запозна с децата, общува пълноценно с тях и беше много впечатлен от връзката между тях и екипа ни. В рамките на този проект заснехме видео от посещението, а Алек сподели колко е възхитен от грижата и обичта между колегите и децата.

Много е важно да си даваме сметка, че хората, които ни подкрепят, в това число и известните личности, не знаят в дълбочина какво правим ние в гражданския сектор. Затова нашата роля е да ги „образоваме”, да ги запознаем по същество с дейността на организацията ни, да говорим на достъпен и разбираем език с тях, така че те да вникнат в работата ни. Наша е ролята да им покажем какво правим и защо е смислено. Само така те ще могат да популяризират каузата добре и най-вече ще могат да говорят за нея по смислен начин през собствените си преживявания за нея. Смятаме, че успешното ни партньорство с Алек се дължи именно на това, че той се докосна до това, което ние правим и припозна каузата ни като такава, зад която си струва да застане.

Последната ни инициатива с Алек е участието му в Legion Run, в нашия отбор „Бягай със звездите“. Искахме да привлечем известни личности, които да участват в отбора на „Сийдър“ и да мотивират хора да си купят благотворителен билет в наша подкрепа. Това беше поредният пример за ангажираността на Алек към нашата работа. Той подходи изключително отговорно и ни помогна много с всичко, което поискахме от него – тича, тренира, участва във фотосесия, снима сторита, промотиращи видеа и какво ли още не. На самото събитие доведе приятел – друг популярен актьор, с когото само след няколко часа трябваше да са на театрална премиера в Плевен. Това много ни впечатли, защото той беше поел ангажимент към нас и към хората, които дойдоха да тичат редом с него и въпреки че имаше риск да се контузи или да не стигне навреме за премиерата, той участва до край и мотивираше всички останали участници да не се предават с възгласи „Хайде! За децата!“.

ПР или нещо друго?

Партньорството ни с популярна личност безспорно има добър ПР ефект и това важи за двете страни. Той ни помогна да достигнем до широка аудитория и да наберем средства за нашата кауза, което е много ценно за нас, тъй като за да осигуряваме това ниво на грижа в центровете ни, ние трябва да набираме сериозна сума всяка година.

Извън очевидния ефект за двете страни в партньорството, за нашите колеги, които работят денонощно на терен, досегът с популярен човек, неговата подкрепа и човешко общуване, добавят смисъл и тежест на работата им. Да видят как популярен актьор говори в национален ефир възхитен от тяхната работа е огромна мотивация в една иначе много неразбрана и пренебрегвана професия, каквато е социалната работа.

А какво “печели” популярната личност от партньорството си с нас освен удовлетворението да подкрепи смислена кауза? Освен личното удовлетворение, ние му предоставяме връзка с нашите бизнес партньори. Важно е да се разбере, че такова партньорство може да е от полза и за двете страни.

В заключение нашите препоръки към всички, които планират да потърсят подкрепа от някоя популярна личност, са:

  • Търсете човек, в който самите вие виждате смисъл и отговаря на вашите ценности. Проучете го, вижте какви други каузи подкрепя и се уверете, че имате общи разбирания.
  • Образовайте го за вашата кауза, защото за външен човек понякога е трудно да вникне в същината на нашата работа. Когато той разбере колко сте ценни в това, което правите и какъв е ефектът, който постигате с работата си, то тогава ще повярва във вас и ще застане не само с името си, но и със сърцето си зад каузата ви с желание да допринесе за нея.

Благодарим на Алек за ангажираността и за разбирането, че грижата за уязвимите е отговорност на всеки един от нас.

актуално

Прочети също

Обмяна на опит между екипите на фондация „Сийдър“

Целта на посещението бе обмяна на опит и добри практики в индивидуалната работа с децата и младежите…

Пътешествие до Рилския манастир и околностите

Във вторник, предната седмица, след близо двучасово пътуване с автобус през живописната Рила планина, децата и младежите…

Инициативата „Подкрепи една мечта“ през погледа на един младеж

Един от младежите от семейните ни къщи в гр. Казанлък се включи в инициативата на Президента на…

Изживей го, за да научиш

Всеки един от нас се е сблъсквал с максимата, че истинското знание произтича от непосредствения опит, а…