Как доброто партньорство между бизнес и кауза помогна на деца и младежи с увреждания в Казанлък

Нова терапевтична зона за деца и младежи с интелектуални увреждания бе изградена в центровете ни от семеен тип в град Казанлък. Проектът, с който осигурихме нужните и полезни приспособления стартира през март 2023 година, а към днешна дата децата, младежите и екипът в центровете редовно използват новите съоръжения.

Сред тях са така необходимите лифтери. Те представляват уреди, с които екипът може да повдига с лекота трудноподвижните деца – процес, който досега се извършваше само на ръка. 

Тези изключително полезни приспособления донесоха голямо облекчение на социалните ни терапевти, защото имат множество предимства и позволяват лесно преместване на детето, намаляват натоварването от движението и риска от наранявания и болки. Те се управляват с дистанционно и освен че са от голяма помощ за екипа, децата, които ги използват също се чувстват много комфортно с тях. Признателни сме на партньорите ни от Смърфит Капа, които дариха средствата, за да реализираме нашия проект.“, сподели Нели Бонева, управител на центровете в гр. Казанлък.

Сензорната пътека, която е сред новите попълнения в центровете, също е много полезна за децата и младежите. Тя може да се използва както у дома, през студените месеци, когато не могат да излизат да играят навън, така и на открито през по-топлите периоди. Пътеката се състои от плоскости с различно покритие, а децата и младежите ходят с боси крака върху тях. Това оказва тактилна, вестибуларна и проприоцептивна стимулация, а също така има силно положително въздействие за подобряване на моториката, усещането на тялото в пространството, концентрацията на вниманието и допринася за положителни емоции.

Сред част от останалите новости са повдигнатите лехи, които дават възможност за занимания по градинарство за децата и младежите в инвалидни колички. Саденето на растения, допира с пръстта и природните материали действат успокояващо на по-трудно подвижните деца и им помагат да развиват своята обща и фина моторика, както и да подобряват сръчността си и да развият различни умения. Досегът до този тип нови занимания помага и за подобряване на тяхното настроение.

Зоната за игри в центровете беше допълнена още от нови детски люлки и беседка, която вече се използва при срещите с родителите на част от децата, за занимания по арт терапия, празнуване на рождени дни и игра с различни настолни игри. Също така беше подменена оградата на центровете, което придава по-уютен, гостоприемен и съвременен вид, както и беше закупена фреза. Тя ще облекчи много физическата работа в зеленчуковата градина, ще облагороди почвата и ще спомогне за изграждането на трудови навици и умения за постоянна грижа у децата и младежите.

Всички тези новости са от голяма помощ за екипа ни и предоставят различни възможности за децата и младежите в центровете от семеен тип. С желанието си да има активна роля в подобряване на благосъстоянието на децата и младежите в неравностойно положение, компанията, която е световен лидер в производството на велпапе и опаковки и е разположена в гр. Казанлък, дава своя добър пример как местните компании могат да подкрепят и да развиват каузи в общността.

Щастливи сме, че ние от Смърфит Капа имаме възможността да помагаме и облекчаваме ежедневните дейности на всеотдайния екип на фондация „Сийдър“. Вярваме, че чрез новите придобивки в центровете от семеен тип, се изгради още по-благоприятна среда за децата и служителите там. Това е успешна крачка към по-добро бъдеще, в което искрено вярваме и към което се стремим неуморно. Светли празници!“, споделиха от ръководството на Смърфит Капа.

актуално

Прочети също

Обмяна на опит между екипите на фондация „Сийдър“

Целта на посещението бе обмяна на опит и добри практики в индивидуалната работа с децата и младежите…

Пътешествие до Рилския манастир и околностите

Във вторник, предната седмица, след близо двучасово пътуване с автобус през живописната Рила планина, децата и младежите…

Инициативата „Подкрепи една мечта“ през погледа на един младеж

Един от младежите от семейните ни къщи в гр. Казанлък се включи в инициативата на Президента на…

Изживей го, за да научиш

Всеки един от нас се е сблъсквал с максимата, че истинското знание произтича от непосредствения опит, а…