Как доброто партньорство между бизнес и кауза помогна на деца и младежи с увреждания в Казанлък

Нова терапевтична зона за деца и младежи с интелектуални увреждания бе изградена в центровете ни от семеен тип в град Казанлък. Проектът, с който осигурихме нужните и полезни приспособления стартира през март 2023 година, а към днешна дата децата, младежите и екипът в центровете редовно използват новите съоръжения.

Сред тях са така необходимите лифтери. Те представляват уреди, с които екипът може да повдига с лекота трудноподвижните деца – процес, който досега се извършваше само на ръка. 

Тези изключително полезни приспособления донесоха голямо облекчение на социалните ни терапевти, защото имат множество предимства и позволяват лесно преместване на детето, намаляват натоварването от движението и риска от наранявания и болки. Те се управляват с дистанционно и освен че са от голяма помощ за екипа, децата, които ги използват също се чувстват много комфортно с тях. Признателни сме на партньорите ни от Смърфит Капа, които дариха средствата, за да реализираме нашия проект.“, сподели Нели Бонева, управител на центровете в гр. Казанлък.

Сензорната пътека, която е сред новите попълнения в центровете, също е много полезна за децата и младежите. Тя може да се използва както у дома, през студените месеци, когато не могат да излизат да играят навън, така и на открито през по-топлите периоди. Пътеката се състои от плоскости с различно покритие, а децата и младежите ходят с боси крака върху тях. Това оказва тактилна, вестибуларна и проприоцептивна стимулация, а също така има силно положително въздействие за подобряване на моториката, усещането на тялото в пространството, концентрацията на вниманието и допринася за положителни емоции.

Сред част от останалите новости са повдигнатите лехи, които дават възможност за занимания по градинарство за децата и младежите в инвалидни колички. Саденето на растения, допира с пръстта и природните материали действат успокояващо на по-трудно подвижните деца и им помагат да развиват своята обща и фина моторика, както и да подобряват сръчността си и да развият различни умения. Досегът до този тип нови занимания помага и за подобряване на тяхното настроение.

Зоната за игри в центровете беше допълнена още от нови детски люлки и беседка, която вече се използва при срещите с родителите на част от децата, за занимания по арт терапия, празнуване на рождени дни и игра с различни настолни игри. Също така беше подменена оградата на центровете, което придава по-уютен, гостоприемен и съвременен вид, както и беше закупена фреза. Тя ще облекчи много физическата работа в зеленчуковата градина, ще облагороди почвата и ще спомогне за изграждането на трудови навици и умения за постоянна грижа у децата и младежите.

Всички тези новости са от голяма помощ за екипа ни и предоставят различни възможности за децата и младежите в центровете от семеен тип. С желанието си да има активна роля в подобряване на благосъстоянието на децата и младежите в неравностойно положение, компанията, която е световен лидер в производството на велпапе и опаковки и е разположена в гр. Казанлък, дава своя добър пример как местните компании могат да подкрепят и да развиват каузи в общността.

Щастливи сме, че ние от Смърфит Капа имаме възможността да помагаме и облекчаваме ежедневните дейности на всеотдайния екип на фондация „Сийдър“. Вярваме, че чрез новите придобивки в центровете от семеен тип, се изгради още по-благоприятна среда за децата и служителите там. Това е успешна крачка към по-добро бъдеще, в което искрено вярваме и към което се стремим неуморно. Светли празници!“, споделиха от ръководството на Смърфит Капа.

актуално

Прочети също

Обмяна на опит между екипите на фондация „Сийдър“

На 19 и 20 октомври екипите на Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) „Сияние“ и на…

Пътешествие до Рилския манастир и околностите

Във вторник, предната седмица, след близо двучасово пътуване с автобус през живописната Рила планина, децата и младежите…

Инициативата „Подкрепи една мечта“ през погледа на един младеж

Един от младежите от семейните ни къщи в гр. Казанлък се включи в инициативата на Президента на…

Изживей го, за да научиш

Всеки един от нас се е сблъсквал с максимата, че истинското знание произтича от непосредствения опит, а…