Юбилейна среща с учениците от Международното училище на Цуг и Люцерн, Швейцария

И тази година доброволци от Швейцария посетиха центровете ни и прекараха няколко вълнуващи дни с младежите ни в Кюстендил. Посещението им е завършек на доброволческите активности – неизменна част от учебната им програма. Учениците избират сами кауза, зад която да застанат, както и начините по които да набират средства в нейна подкрепа.

Очаровани сме от децата, припознали каузата ни за своя, както и от креативните идеи и вдъхновението, вложени във всяка една активност, организирана от тях. Впечатлени сме най-вече от ангажираността им по време на посещението на услугите ни – отношението, разбирането и подхода им към младежите ни с увреждания.

Те са точно толкова хора, колкото и ние. Просто изглеждат малко по-различно, като червенокосите.😊“, ни сподели с усмивка Уилма, докато разказваше с голям ентусиазъм за изминалите дни и най-вълнуващите мигове за нея.

За всеки един от доброволците най-запомнящите се моменти бяха различни, но най-важното за всички беше времето прекарано заедно с младежите от центровете ни.

Творческите работилници им позволиха да покажат креативността си – изработваха красиви гривнички, създаваха магнити и дървени дъски с декупаж, рисуваха с голямо вдъхновение. Всяко произведение беше уникално само по себе си и изразяваше личността и въображението на създателя си.

Едно от най-любимите преживявания за голяма част от доброволците беше урокът по народни танци, по време на който имаха възможност да се докоснат до нашите традиции и да се запознаят по-добре с българската култура. Данчето, една от дамите от семейните ни къщи, бързо зарази останалите с енергията и ентусиазма си и всички заедно се впуснаха в магията на танца. А за нас, стоящите отстрани, най-вълнуващо беше да наблюдаваме общуването между доброволците, танцьорите от фолклорния ансамбъл и младежите ни, които се наслаждаваха на всеки миг заедно.

Споделените моменти не свършиха с танците – следващия ден прекарахме в парк Рила със забавни игри сред природата и “разкрасителни процедури” с любимите на нашите девойки гримове, фибички, лакове и временни татуировки (винаги в промишлени количества😉). 

Благодарим ви, че направихте това пътуване много специално за всички! Децата създадоха страхотни спомени и израснаха в разбирането и съпричастността си към невероятна работа, която фондация „Сийдър“ върши. Имате чудесен екип и се чувстваме щастливи, че бяхме част от него за няколко дни.“, е написано в картичката, която ни оставиха малко преди да си тръгнат.

Ще я пазим винаги, както и безценните спомени, които създадохме заедно. Благодарим на ръководството, учителите, децата и родителите от Международното училище на Цуг и Люцерн, които вече толкова години застават зад каузата ни. Това посещение се оказа десето, юбилейно и силно се надяваме, че няма да бъде последно и ще прекараме още много вълнуващи дни с любимите ни „швейцарски доброволци.“💚

актуално

Прочети също

Обмяна на опит между екипите на фондация „Сийдър“

Целта на посещението бе обмяна на опит и добри практики в индивидуалната работа с децата и младежите…

Пътешествие до Рилския манастир и околностите

Във вторник, предната седмица, след близо двучасово пътуване с автобус през живописната Рила планина, децата и младежите…

Инициативата „Подкрепи една мечта“ през погледа на един младеж

Един от младежите от семейните ни къщи в гр. Казанлък се включи в инициативата на Президента на…

Изживей го, за да научиш

Всеки един от нас се е сблъсквал с максимата, че истинското знание произтича от непосредствения опит, а…