В Деня на признателността отпразнувахме всички, които ни подкрепят

На 3 юни в хотел Hyatt Regency Sofia посрещнахме дарители, доброволци и поддръжници на фондация „Сийдър“ на традиционния ни Ден на признателността. В тяхна чест организирахме коктейл, на който представихме нашия Годишен отчет за 2023 г., споделихме вдъхновяващи истории от живота в центрове ни и разказахме за успехите през изминалата година.

На влизане всеки гост остави своето пожелание към нас на платно с нарисувана къща. Не случайно избрахме къщата като символ на нашата работа. И през 2023 г. в къщите от семеен тип на „Сийдър“ екипът ни полагаше всекидневни денонощни грижи за над 60 деца в риск и хора с увреждания, останали без семейства. В консултативния ни център продължихме подкрепата си към 30 младежи с интелектуални затруднения и 10 семейства чрез терапия, консултация и психологическа подкрепа, така че да имат опора и да знаят, че не са сами. 

И не на последно място, развивахме сплотена общност от хора, за които грижата за уязвимите е споделена отговорност. Тази общност ни помага да бъдем дом и опора. 

В знак на признателност към всеки, който е част от нея, по време на коктейла, връчихме отличия „Горд посланик на Сийдър“, а присъстващите получиха и още един специален подарък – вкусни курабийки, приготвени с много старание от младежите ни в Кюстендил.

Събитието беше открито с обръщение от нашия изпълнителният директор – Александрина Димитрова, която благодари на всички гости за подкрепата и сподели с тях няколко вдъхновяващи истории от изминалата година. Една от историите беше тази на Катя* – момиче от семейните ни къщи в Кюстендил.

„В досието на Катя ще прочетете, че е на 14 години с диагноза „спастична церебрална парализа и умерена умствена изостаналост”. Но ако питате екипа ни, Катя е общително момиче, което обича да рисува, да пее, да готви и да ѝ правят прически. Катя вече има ново хоби – градинарството, което стана достъпно за нея благодарение на т.нар. „повдигнати лехи”, които изградихме като част от новата терапевтична зона в къщите ни от семеен тип в Казанлък.“

Освен историите, които развълнуваха всички присъстващи, разказахме за част от постигнатите успехи. Един от основните ни фокуси през 2023 г. бе застъпническата дейност на фондацията. Станахме част от Управителния съвет на Национална мрежа за децата – най-голямата мрежа от граждански организации в подкрепа на децата и семействата в България. Включихме се активно в работни групи, свързани с разработването на стратегии и закони, целящи подобряване на благосъстоянието на хората в страната. Участвахме в разработването на Национална стратегия за детето (2024-2030) и започнахме работа по промяна на Наредбата за качеството на социалните услуги. Това ни позволява да засилим присъствието си в сферата на застъпничеството и да допринесем за промяната в живота на хиляди уязвими деца и семейства.

Останалата част от най-интересните акценти от дейността ни през изминалата година, можете да прочетете в Годишния ни отчет. Благодарим от сърце на всички, които бяха с нас, за да научат повече за тях и да отпразнуваме заедно успехите от 2023 г. Благодарим и на основния партньор на събитието ни – Hyatt Regency Sofia за това, че за 3-та поредна година осигурява безвъзмездно зала и кетъринг, както и на Явор Стефанов за заснемането на събитието.

*Името на детето е променено.

актуално

Прочети също

Обмяна на опит между екипите на фондация „Сийдър“

Целта на посещението бе обмяна на опит и добри практики в индивидуалната работа с децата и младежите…

Пътешествие до Рилския манастир и околностите

Във вторник, предната седмица, след близо двучасово пътуване с автобус през живописната Рила планина, децата и младежите…

Инициативата „Подкрепи една мечта“ през погледа на един младеж

Един от младежите от семейните ни къщи в гр. Казанлък се включи в инициативата на Президента на…

Изживей го, за да научиш

Всеки един от нас се е сблъсквал с максимата, че истинското знание произтича от непосредствения опит, а…