Обмяна на опит с фондация „Светът на Мария“

На 6 февруари социалните терапевти на фондация „Сийдър” в гр. Кюстендил станаха домакин и посрещнаха своите партньори от фондация „Светът на Мария”. Целта на посещението бе двете организации да обменят опит и гостите да се запознаят с добрите практики в осигуряването на качествена грижа за деца и младежи с интелектуални затруднения, прилагани от „Сийдър”. В рамките на деня домакините с гордост представиха своите ежедневни дейности, методите за развиване на самостоятелност на децата и младежите, дейностите по арт терапия, трудотерапия и заниманията им в свободното време.

Въпреки снежното време те показа билковата си градина, оранжерията и зоо къта в двора на центровете от семеен тип. А децата и младежите в приповдигнато настроение и с желание демонстрираха работата си в ателие „Разкажи приказка“, както и в работилницата „Сръчни ръце“, в която в момента подготвят мартеници от прежда и мъниста.

В Центъра за социална рехабилитация и интеграция(ЦСРИ) младежите, участващи в клуб „Сцената е моя“ представиха хумористична театрална сценка за социално поведение в реална ситуация – пътуване с градски автобус, последвана от спонтанни песни и танци. В допълнение бяха представени и клубовете по готварство и арт-занимания, а арт-терапевтите на двете организации обсъдиха различните техники, които разучават с младежите и споделиха варианти за работа според трудността им и развитието на уменията като декупаж, работа с филц и др. материали.

Във фокуса на посещението беше още терапевтичният характер на дейностите в ЦСРИ, клубове по интереси и ателиета, които „Сийдър” предлага, а колегите от „Светът на Мария“ споделиха техния опит със създаване на трудови навици и умения, подбор на подходяща работа в зависимост от интересите на клиентите, с които работят и нуждите на работодателите и включване на хората с интелектуални увреждания в пазара на труда.

В бъдеще предстои посещение от екипа на „Сийдър” в Дневния център на фондация „Светът на Мария”.

актуално

Прочети също

Обмяна на опит между екипите на фондация „Сийдър“

Целта на посещението бе обмяна на опит и добри практики в индивидуалната работа с децата и младежите…

Пътешествие до Рилския манастир и околностите

Във вторник, предната седмица, след близо двучасово пътуване с автобус през живописната Рила планина, децата и младежите…

Инициативата „Подкрепи една мечта“ през погледа на един младеж

Един от младежите от семейните ни къщи в гр. Казанлък се включи в инициативата на Президента на…

Изживей го, за да научиш

Всеки един от нас се е сблъсквал с максимата, че истинското знание произтича от непосредствения опит, а…