Как бизнесът може да печели, инвестирайки в обществото

Изпълнителният директор на фондация „Сийдър“ Александрина Димитрова отново влезе в ролята на лектор по темите, свързани с Корпоративната социална отговорност (КСО). Това се случи на HR Industry 2020, където бяха представени най-актуалните тенденции в HR бранша у нас. Участието в изложението беше безвъзмездно предоставено от Job Tiger.

Основен акцент в презентацията беше как КСО може да се прилага ефективно като бъдат удовлетворени всички страни – както бизнесът и служителите, така и конкретната кауза и цялото общество. Представяйки примери от практиката, г-жа Димитрова посочи различни аспекти на темата, включващи както негативни тенденции, така и положителни такива.

„Много често на Корпоративната социална отговорност се гледа като още един инструмент за ПР, като нещо, което е модерно и затова е необходимо. Но всъщност ПР-ът би трябвало да бъде резултат от нея, а не самоцел.“

Целта, според Александрина, е в това компанията да променя положително средата, в която прави бизнес и това да се случва в партньорство със служителите. „Има множество изследвания, които показват, че служителите чувстват удовлетворение тогава, когато виждат, че компанията им допринася за промяната в обществото. Едно такова изследване показва, че 88% от поколението на т. нар. ‘милениали’ намират работата си за по-удовлетворяваща, ако тя им дава възможност да допринасят за положителна промяна в обществото, в което живеят”, допълва Димитрова.

Като други негативни тенденции бяха посочени липсата на фокус на дарителството, както и не добра комуникация с хората, които стоят зад каузата. „Много компании влизат в капана на това да искат да подкрепят много и различни каузи или всяка година да сменят каузата, но по този начин те на практика разходват и разпиляват един и без това ограничен ресурс и в крайна сметка ефектът, който се постига е нищожен. Много по-ефективно е, когато компаниите и служителите фокусират заедно усилията си дългосрочно върху една кауза, защото с времето те виждат как тяхната подкрепа всъщност дава устойчивост и решава даден проблем в дългосрочен план. Друг проблем, с който често се сблъскваме, е когато в желанието си да помогнат, дарителите сами решават как да направят това и какво да дарят, без да се свържат с нас и да поискат информация от какво точно имат нужда децата и младежите, за които се грижим.”, споделя Димитрова.

По последни данни на Българския дарителски форум от 2018 г. се вижда, че в България има 4% спад на корпоративните дарения, въпреки положителните икономически фактори. Едва 36% от дарените средства към каузи са от компании. Освен това България е на 126 място от 146 държави в Международния индекс за благотворително поведение, което я поставя на последно място в Източна Европа.

„Има много компании, които споделят, че не искат да се хвалят, че даряват, защото не го правят за ПР, но всъщност добрите практики трябва да се споделят, за да могат с примера си да увлекат още компании. Само по този начин заедно можем да променяме тази не толкова приятна статистика.“, сподели Александрина Димитрова и разказа за добрите примери на дългогодишни корпоративни партньори на фондация “Сийдър”, които обединяват усилията на компанията, нейното управление и служителите в полза на каузата.

актуално

Прочети също

Обмяна на опит между екипите на фондация „Сийдър“

Целта на посещението бе обмяна на опит и добри практики в индивидуалната работа с децата и младежите…

Пътешествие до Рилския манастир и околностите

Във вторник, предната седмица, след близо двучасово пътуване с автобус през живописната Рила планина, децата и младежите…

Инициативата „Подкрепи една мечта“ през погледа на един младеж

Един от младежите от семейните ни къщи в гр. Казанлък се включи в инициативата на Президента на…

Изживей го, за да научиш

Всеки един от нас се е сблъсквал с максимата, че истинското знание произтича от непосредствения опит, а…