Споделихме опита си на международна конференция

Изпълнителният ни директор – Александрина Димитрова, беше лектор в уебинар на тема „Напредъкът в деинституционализацията за деца в Европа: Размисли в разгара на пандемия“, където сподели какво бе научено в България от процеса до този момент. Уебинарът беше част от 5-тата международна конференция за децата и подрастващите, провела се тази седмица в Лисабон. В конференцията взеха участие експерти в областта на психологията, педиатрията, социалната работа, образователни специалисти и университетски преподаватели, представители на международни организации, работещи в сферата на закрила и грижа на детето като „Спасете децата, Европа“, Юрочайлд и др.

Целта на международната конференция беше да предизвика дискусия върху социалните аспекти на детското развитие чрез един мултидисциплинарен подход, който дава възможност за дискусии и активно участие на гостите на събитието – представители на целия спектър от специалисти, ангажирани с децата и подрастващите.

В първия ден на тридневната конференция се проведе уебинар, в който г-жа Димитрова сподели опита на фондация „Сийдър“ като водеща организация, ангажирана с процеса на деинституционализация и предоставяща резидентна грижа на деца и младежи в неравностойно положение в България.

„Деинституционализацията не приключва със закриването на специализираните институции.“ – подчерта Александрина Димитрова в своето представяне по време на виртуалната среща на експерти и професионалисти от цяла Европа. „Важното е осигуряването на качествена грижа за децата и младежите в алтернативна грижа, както и предотвратяване на последващи настанявания във възможно най-голяма степен. Това е особено значимо днес, когато имаме данни, че близо 35 % от децата в България живеят в риск от бедност или социално изключване (по данни на Save the Children, 2019), а кризата от Covid 19 води до увеличаване на настаняванията на деца в алтернативна грижа в цяла Европа.“

В изводите си за цялостния процес по осигуряване на качествена грижа за уязвимите деца в България г-жа Димитрова посочи, че е необходимо да се прилага системен подход за развитие на качествена алтернативна грижа, както и за превенция от изоставяне, ранна интервенция и подкрепа за семействата. “Процесът на деинституционализация в България ни учи, че е необходимо да инвестираме повече в хората, които предоставят грижата на уязвимите деца и младежи, така че да гарантираме качество.“ – сподели в заключение Александрина Димитрова.

Поканата за участието към г-жа Димитрова е поредното признание за ролята на фондацията ни в процеса на деинституционализация в България и идва в момент, в който откриваме липса на лидерство и добро планиране в настоящия етап на процеса по закриване на домовете за медико-социални грижи.

актуално

Прочети също

Обмяна на опит между екипите на фондация „Сийдър“

Целта на посещението бе обмяна на опит и добри практики в индивидуалната работа с децата и младежите…

Пътешествие до Рилския манастир и околностите

Във вторник, предната седмица, след близо двучасово пътуване с автобус през живописната Рила планина, децата и младежите…

Инициативата „Подкрепи една мечта“ през погледа на един младеж

Един от младежите от семейните ни къщи в гр. Казанлък се включи в инициативата на Президента на…

Изживей го, за да научиш

Всеки един от нас се е сблъсквал с максимата, че истинското знание произтича от непосредствения опит, а…