Година на задружност и подкрепа

С наближаване на коледните и новогодишните празници идва времето на равносметките.

2020 г. се оказа една много различна година, която ни провокира да впрегнем всичките си сили срещу връхлетялата ни криза, но и да отделим време за размисъл. Ние, във фондация „Сийдър”, се уверихме, че можем да се справим с всичко, стига да сме заедно – както като екип, така и като общност от хора, които са се обединили около каузата да помагат. И така социално дистанцирани, но осъзнавайки, че сме най-вече общност и е важно да си помагаме, преминахме през тежките месеци на пълно затваряне и изолиране.

За нас в „Сийдър“ тази година беше трудна, както за всички останали хора, но ни срещна с нови партньори, стимулира ни да търсим нови начини да достигнем до хората и бизнесите, които ни подкрепят, предизвика ни да сме креативни и съзидателни. Основният ни приоритет беше и продължава да бъде да пазим човешки животи – на уязвимите деца и младежи, за които се грижим и на хората, които са денонощно до тях. Това наложи да сме гъвкави, нашите служители да работят още по-усилено, да им осигурим безопасна среда на работа и придвижване до там, да вложим много повече средства за дезинфекция, лични предпазни пособия, терапии и нови занимания.

През 2020 г. загубихме някои потенциални дарители и източници на финансиране, но дългогодишните ни поддръжници останаха до нас, а и успяхме да привлечем нови партньори към каузата. Имахме успешни онлайн кампании за набиране на средства и започнахме да организираме традиционните си благотворителни куизове в дигитална среда. А най-голямото ни събитие – благотворителният ни бал се превърна в първото по рода си в България хибридно събитие с кауза, което предоставяше възможност на хора от цял свят да се включат и да дарят чрез специално създадена платформа.

Застъпническата ни дейност през годината също беше много успешна. Успяхме да повлияем на правителствени решения за масово тестване на служителите в центровете от семеен тип и за отпускане на допълнително държавно финансиране за всички социални услуги. По наш иск Върховният административен съд обяви за нищожна т. 5 от раздел II на Методическо указание за уеднаквяване на практиката при прилагане на Закона за социално подпомагане и правилника за прилагането му поради нарушение на процедурата за обществени консултации. А въпреки неоснователните протести и отлагания, новият Закон за социалните услуги влезе в сила от 1 юли 2020 г.

И така, ако обобщим каква беше тази година не само за нас в „Сийдър“, но и за нас като общност, тя беше година на задружност и подкрепа. Затова благодарим на всеки един служител на фондацията, на всеотдайните ни доброволци, които ни подкрепяха през годината и на вас – нашите приятели и партньори, които сте до нас и вярвате в нашата работа. Заедно променяме животи!

Весели празници!

актуално

Прочети също

Обмяна на опит между екипите на фондация „Сийдър“

Целта на посещението бе обмяна на опит и добри практики в индивидуалната работа с децата и младежите…

Пътешествие до Рилския манастир и околностите

Във вторник, предната седмица, след близо двучасово пътуване с автобус през живописната Рила планина, децата и младежите…

Инициативата „Подкрепи една мечта“ през погледа на един младеж

Един от младежите от семейните ни къщи в гр. Казанлък се включи в инициативата на Президента на…

Изживей го, за да научиш

Всеки един от нас се е сблъсквал с максимата, че истинското знание произтича от непосредствения опит, а…