Споделихме добри практики от работата ни на годишна среща на Юрочайлд

Над 150 представители на детски организации от цяла Европа се събраха на виртуална годишна среща на членовете на Юрочайлд, чиято мрежа обединява повече от 165 граждански организации от 33 европейски държави. Като член на мрежата в събитието на 15 юни 2020 г. взе участие изпълнителният директор на фондация „Сийдър“ – Александрина Димитрова. То беше последвано от редица уебинари като основна тема беше как се е отразила пандемията на всички сфери на грижа за децата в Европа.

Фондация „Сийдър“ бе поканена да сподели предизвикателствата и добрите практики в управлението на Центрове от семеен тип по време на пандемия. В презентацията си г-жа Димитрова разказа какви мерки са били предприети, за да бъде гарантирано физическото и психическото здраве както на децата и младежите, живеещи в семейните къщи на организацията, така и на служителите там. Акцентите в работата ни през изминалите месеци на извънредна епидемиологична ситуация са свързани с оценка на риска и динамичен план за действие, който предвижда допълнителни занимания и терапии за децата и младежите, осигуряване на транспорт на екипа в къщите и промяна в графиците им, адаптиране на стратегията за набиране на средства към новата реалност, а в допълнение към тези вътрешно-организационни дейности – и застъпничество пред отговорните власти. Едни от основните изводи от ситуацията са важността на доброто планиране, на гъвкавостта в мерките и на доброто взаимодействие с медиите като механизъм за повлияване върху властите. По време на дискусията след презентацията, участниците споделиха, че са впечатлени от постигнатото от фондация „Сийдър“, особено по отношение на това гражданският сектор да използва медиите като инструмент за повлияване на важни решения относно грижата за децата и хората.

Повече от 40 организации от цяла Европа взеха участие в уебинара, посветен на опита и добрите практики в алтернативна грижа за деца по време на пандемия. В края на събитието всички участници изразиха желание да продължат да споделят опит помежду си и по този начин да подобряват работата си в подкрепа на децата.

актуално

Прочети също

Обмяна на опит между екипите на фондация „Сийдър“

Целта на посещението бе обмяна на опит и добри практики в индивидуалната работа с децата и младежите…

Пътешествие до Рилския манастир и околностите

Във вторник, предната седмица, след близо двучасово пътуване с автобус през живописната Рила планина, децата и младежите…

Инициативата „Подкрепи една мечта“ през погледа на един младеж

Един от младежите от семейните ни къщи в гр. Казанлък се включи в инициативата на Президента на…

Изживей го, за да научиш

Всеки един от нас се е сблъсквал с максимата, че истинското знание произтича от непосредствения опит, а…