,

Мотивация за мобилност

Адаптирани помощни средства за деца и младежи с увреждания

„Променяме животи“ е мотото, което ни обединява с нашите дългогодишни партньори от Фондация „Мотивация“, Румъния. Благодарение на тях Фани и Гита за втори път се сдобиват с колички по мярка, съобразени с техните специфични увреждания и с нуждата им от удобно място за сядане.

Фани и Гита са сестри, които живеят в един от семейните ни центрове в Казанлък от 2015 г. Имат тежки физически увреждания, не могат да се изправят и да седят самостоятелно. А това е повече от нужно, за да имат пълноценен живот, за да се хранят, играят с приятелите си, да ходят на училище.

От седмица двете момичета имат нови колички, които са специално изработени в съответствие с размера и нуждите им.

Партньорството ни с колеги от Румъния започна през 2016 г., когато за първи път се свързахме с тях и те изработиха колички по мярка на четири от нашите деца с тежки физически увреждания. Организацията им е ангажирана със създаването и адаптирането на инвалидни колички за нуждите на хората с увреждания, така че да могат да живеят независимо и да се придвижват самостоятелно. Предварително получиха от нас необходимите параметри като възраст на децата и размери, за да подготвят подходящи колички. После пропътуваха цялото разстояние от Румъния до Казанлък и в рамките на един ден доставиха и на място адаптираха количките, така че да са удобни и да съответстват на специфичните нужди на децата. През последните пет години са идвали няколко пъти за подмяна или доставка на нови колички за нуждите на децата, които живеят при нас в центровете ни в гр. Казанлък.

И докато нашите деца растат бързо и с усмивка, колегите от „Мотивация“ продължават да ни помагат с необходимите помощни средства за тях. Миналата седмица те отново пристигнаха от Румъния с подновени колички, позиционираха децата и промениха на място, каквото е нужно, за да са удобни и по мярка. Сега Фани и Гита могат да седят удобно в новите си колички, да играят с приятелите си, да излизат на двора и ходят на училище.

Благодарим много за партньорството, внимателното отношение и прецизността, с която работят колегите от фондация „Мотивация“ в Румъния. А лъчезарните и заразителни усмивки на момичетата и признателността на нашите социални терапевти, които се грижат за тях, са толкова големи, колкото са професионализма и сърцатостта на колегите ни от Румъния.

актуално

Прочети също

Обмяна на опит между екипите на фондация „Сийдър“

Целта на посещението бе обмяна на опит и добри практики в индивидуалната работа с децата и младежите…

Пътешествие до Рилския манастир и околностите

Във вторник, предната седмица, след близо двучасово пътуване с автобус през живописната Рила планина, децата и младежите…

Инициативата „Подкрепи една мечта“ през погледа на един младеж

Един от младежите от семейните ни къщи в гр. Казанлък се включи в инициативата на Президента на…

Изживей го, за да научиш

Всеки един от нас се е сблъсквал с максимата, че истинското знание произтича от непосредствения опит, а…