Маргарита Григорова, Трудотерапевт в ЦСРИ Кюстендил

Разговорът ни с Маргарита се случва по време на трудотерапевтична сесия с една от девойките, които живеят в апартаментите в Кюстендил. Тя сама избира заниманието си и то е да лакира нокти. Оказва се, че тя не обича да нанася втори пласт на ноктите си, а Маргарита я учи редовно, че е добре да бъде повторен, за да е по-траен лакът и наситен цветът.

 

  • Как реши да работиш в социалната сфера?

Имах личен мотив. Бях вкъщи след загуба на много близък човек и един ден една приятелка ми каза, че има свободна позиция в Дома за хора с умствени увреждания, там търсят човек. Реших, че съм готова да се върна на работа. Там работех до закриването му. В ЦСРИ съм от година и половина и съм по заместване.

  • Какво най-много ти харесва в работата?

Общуването с младежите. Всеки има различни интереси. Един обича да прави едно, както Емо с домакинстването. Ангел обича да прави свещички. Това им доставя удоволствие. А като са доволни, и аз съм доволна. Значи, че съм си свършила работата добре.

  • Кое най-много те мотивира в работата?

Когато видя как се справят, а те много могат. Радвам се, че им е интересно и обичат да работят, да се занимават с всякакви неща. Аз не им задавам конкретни задачи, а ги питам какво искат да правят. А като влязат в стаята по трудотерапия веднага са готови да правят сапуни и свещи.

  • Какво обичаш да правиш през свободното си време?

Колкото и да съм уморена, винаги имам желание да се занимавам с цветя. Много обичам китайски рози. Харесва ми да рисувам саксии и сандъчета за цветята на двора. Обичам също да правя зимнина и сладка, особено много от смокини.

актуално

Прочети също

Обмяна на опит между екипите на фондация „Сийдър“

Целта на посещението бе обмяна на опит и добри практики в индивидуалната работа с децата и младежите…

Пътешествие до Рилския манастир и околностите

Във вторник, предната седмица, след близо двучасово пътуване с автобус през живописната Рила планина, децата и младежите…

Инициативата „Подкрепи една мечта“ през погледа на един младеж

Един от младежите от семейните ни къщи в гр. Казанлък се включи в инициативата на Президента на…

Изживей го, за да научиш

Всеки един от нас се е сблъсквал с максимата, че истинското знание произтича от непосредствения опит, а…