Лято, каяци и много емоции

Активна почивка с подкрепата на Бенефит Системс и техните клиенти

Най-любимото нещо за децата и младежите ни е летният лагер – на море, планина или където и да е! Понякога това преживяване е първо такова за някое от децата и емоциите са неописуеми – и за него, и за нас. Друг път е неспирен въпрос, който се задава от Коледа, за това кога тръгваме за море. А нашите социални терапевти не се уморяват да успокояват, разказват и отговарят колко скоро ще е това. И така до август!

Тази година решихме да опитаме нещо различно като преживяване и организирахме летен лагер с обучение по водни спортове. След кратко търсене на възможности за активна почивка, няколко телефонни обаждания на приятели и познати, любители на водни спортове, избрахме летен лагер „Жабче“. Това е истинско и вълнуващо преживяване в Източните Родопи на язовир „Студен кладенец“, организирано за нас от Травко БГ

В рамките на 5 дни 10 деца и младежи от един от семейните ни центрове, на възраст от 10 до 17 години се учиха да карат каяк, педъл борд и уиндсърф. С помощта на опитни инструктори децата се запознаха със спецификите при управление на всеки един от тези плавателни съдове, с правилата за сигурност във водни пространства, къпаха се на воля и много се забавляваха. 

За Надето, Сашко и Ицо това беше първият в живота им лагер. Стефчо – най-големият от участниците, изпитваше страх от спането на палатка, от язовира и каяка, но опита всичко. А когато не можеше да преодолее страховете си, на помощ идваха разходките по близките еко пътеки. Като активен спортист, Драго се възползва от уроците максимално и се забавляваше най-много от всички. 

Нищо обаче не успя да смути и изненада най-възрастния участник в лагера – нашият дългогодишен социален терапевт Стоянка или просто „баба“, както всички деца я наричат. Тя остана да спи с младежите на палатка, придружаваше Стефчо по стръмните пътеки около лагера и дори се качи и покара каяк. 

Сред най-вълнуващите преживявания по време на лагера бяха също така нощните звуци от животните в близката гора, сприятеляването с други деца, които лагеруваха в близост и това да срещнат стадо сърни и елени, разхождащи се свободно около язовир „Студен кладенец“. А най-предизвикателното за всички беше спането на палатка, но то ги обогати и им създаде съвсем нови емоции.  

Тази жабешка история с каяци стана възможна благодарение на Бенефит Системс (Мултиспорт) и техните клиенти. За втора поредна година тяхната кампанията „Ден на маратонката“ набра средства чрез популяризиране на спорта и активния начин на живот и дари част от средствата за летни лагери за децата и младежите в нашите семейни центрове. 

актуално

Прочети също

Обмяна на опит между екипите на фондация „Сийдър“

Целта на посещението бе обмяна на опит и добри практики в индивидуалната работа с децата и младежите…

Пътешествие до Рилския манастир и околностите

Във вторник, предната седмица, след близо двучасово пътуване с автобус през живописната Рила планина, децата и младежите…

Инициативата „Подкрепи една мечта“ през погледа на един младеж

Един от младежите от семейните ни къщи в гр. Казанлък се включи в инициативата на Президента на…

Изживей го, за да научиш

Всеки един от нас се е сблъсквал с максимата, че истинското знание произтича от непосредствения опит, а…