Летен лагер с йога на смеха и едно наистина ползотворно партньорство

“Много добре, много добре, йе!” е поздравът, с който завършва всяко упражнение в заниманията по йога на смеха. Имено така завърши и нашата съвместна инициатива с екипа на Бенефит Системс.

В началото на месец юли организирахме първия за нашите младежи и екип летен йога лагер. Неговата идея беше да съчетаем престоя в планината с движение и лична грижа, да опознаем по-добре своите тела и възможности и да се видим през различни очи. Лагерът се състоя във Витоша планина и беше финансиран от Бенефит Системс, в резултат на инициатива на компанията за социална отговорност и насърчаване на спорта “Ден на маратонката”.

От компанията обаче не само дариха средства за реализиране на лятната почивка на 10 от нашите младежи с интелектуални увреждания и придружаващите ги социални работници, но и лично се ангажираха да допринесат за преживяването им. Заедно обсъдихме спецификите на групата, техните възможности и нужди и направихме програма, включваща упражнения с физиотерапевт и такива по йога на смеха, които бяха предоставени безвъзмездно.

За първи път чухме за йога на смеха, но също така за първи път по време на лагера, станахме свидетели на инициатива еднакво ангажираща и забавна както за младежите, така и за нашите колеги от екипа. Дори и най-сериозните сред тях дишаха дълбоко с притворени очи, въртяха китки и лакти, летяха на въображаеми метли, крещяха насърчително и се заливаха в гърлен смях.

Само за няколко срещи, в лицето на Габи (вече любим йога на смеха гуру и вдъхновител) и Златин (физиотерапевт с мек подход и гъвкав усет и за най-упоритите противници на повторенията) успяхме да намерим нови приятели и съмишленици, в чието присъствие дори и най-тревожните и чувствителни младежи, бяха спокойни и уверени. И чието отсъствие малко ни натъжава и носи очакване за нови срещи.

Пожелаваме си още много такива партньорства – споделени, запомнящи се, смешни.

актуално

Прочети също

Обмяна на опит между екипите на фондация „Сийдър“

Целта на посещението бе обмяна на опит и добри практики в индивидуалната работа с децата и младежите…

Пътешествие до Рилския манастир и околностите

Във вторник, предната седмица, след близо двучасово пътуване с автобус през живописната Рила планина, децата и младежите…

Инициативата „Подкрепи една мечта“ през погледа на един младеж

Един от младежите от семейните ни къщи в гр. Казанлък се включи в инициативата на Президента на…

Изживей го, за да научиш

Всеки един от нас се е сблъсквал с максимата, че истинското знание произтича от непосредствения опит, а…