,

Как помагат конете?

Глория е на 25 г. Тялото ѝ е неестествено изкривено и е едно от нашите деца с най-тежки физически увреждания. Движенията ѝ са трудни и болезнени. Седенето в стол е невъзможно, поради което и излизането и включването в индивидуални или групови занимания е силно ограничено. Въпреки усилията ни, по-голямата част от деня си прекарва в леглото. Винаги има някое от другите деца, което отива при нея да я нагледа и да ѝ прави компания, а при всеки възможен случай, търсим начини да я изведем от стаята. Три пъти в седмицата с нея работи кинезитерапевт, за да облекчи мускулните ѝ крампи, да я раздвижи, да направи масаж.

Злати също е със състояние на тялото, което изисква да лежи през цялото време. Нейната физическа възраст не отговаря на развитието на тялото ѝ. Рехабилитационната работа с нея е 4 пъти в седмицата.

Състоянието на Петко, който е в количка, изисква да носи предпазен шлем, заради автоагресивни прояви. Но усмивката му често се появява на лицето, когато терапевтите ни работят с него по вертикализиране и раздвижване.

Глория, Злати и Петко са едни от 14-те младежи с най-тежки и множество увреждания в нашите центрове, които изискват специализирана работа и терапии, за да бъдат облекчени техните физически състояния. Екипите ни редовно обсъждат възможности за включване на разнообразни терапии и така стигнахме до идеята да включим коне в работата с най-тежките случаи.

2022 г. премина под знака на коня за децата и младежите в центровете ни в гр. Казанлък. Повече от 6 месеца Глория, Златка и Петко и още 11 младежи посещават два пъти седмично конната база на СНЦ „Терапии, асистирани с коне – Петя Караниколова”, където се срещат с терапевтичния кон Хипо. Петя е основател на едноименното сдружение. Свързахме се с нея след проучване на възможностите за специализирана терапия в близост до нашите центрове в Казанлък. Тя се отзова на нашето запитване, обследва всяко едно от тях и изготви индивидуални програми за работа, планира сесиите внимателно и редовно включва дори колегите от екипа ни в работата с децата и коня.

Терапевтичната работа с коне е доказан метод за облекчаване и подобряване на физическото и психическото състояние на децата с ДЦП, както и с когнитивни и поведенчески проблеми. Редовните разходки на открито, до̀сега с коня, грижите за него и физическата близост с тялото му облекчават тежките състояния на спастичност на мускулите. Общуването с коня помага за подобряване на социалните умения, успокоява темперамента и напрежението и носи много положителни емоции на младежите.

Конната терапия на всички лежащи и трудноподвижни деца и младежи в центровете ни в гр. Казанлък стана възможна благодарение на партньори, с които осъществихме проекта ни. Коледният бал на Българо-швейцарската камара през 2021 г. набра 3300 лв. А Рош България бяха впечатлени от планираната работа по проекта и чрез тяхна вътрешна кампания осигуриха 10 000 лв. Тези дарения обезпечиха терапевтичните сесии през 2022 г. В традиционния ни, седемнайсти благотворителен бал, провел се през есента на 2022 г., се включиха много дарители, желаещи да подкрепят нашата програма за конна терапия и през 2023 г. Така осигурихме средства, за да гарантираме, че работата с конете ще продължи и през настоящата година.

Лицето на Глория се озарява от широка усмивка, когато контактува с коня. Мускулите ѝ, които са стегнати и свиват тялото, видимо се отпускат. Злати вече разтваря пръстите на ръцете си, което преди не можеше да прави. Петко е много по-спокоен, видимо няма напрежение, а автоагресивните прояви са значително намалели. Фани, която преди конната терапия не можеше да седи, вече сяда върху Хипо и язди с подкрепа.

Петя, колегите, работещи на терен и всички въвлечени сме изключително щастливи от развитието, което виждаме у децата и ще продължим да работим за това да предоставяме специализирани и разнообразни терапии, които да облекчават състоянията им и да им носят радост.

актуално

Прочети също

Обмяна на опит между екипите на фондация „Сийдър“

Целта на посещението бе обмяна на опит и добри практики в индивидуалната работа с децата и младежите…

Пътешествие до Рилския манастир и околностите

Във вторник, предната седмица, след близо двучасово пътуване с автобус през живописната Рила планина, децата и младежите…

Инициативата „Подкрепи една мечта“ през погледа на един младеж

Един от младежите от семейните ни къщи в гр. Казанлък се включи в инициативата на Президента на…

Изживей го, за да научиш

Всеки един от нас се е сблъсквал с максимата, че истинското знание произтича от непосредствения опит, а…