По пътя към самостоятелен живот – за трудностите и малките големи успехи

Тази година Христо* ще завърши училище и ще трябва да тръгне по своя път. Той няма да разчита на родителска подкрепа като младежите, израснали в семейство. Няма да може да се връща вкъщи по празници и при нужда. Но ние вярваме, че сме му дали увереност и сме му помогнали да следва мечтите си, да бъде упорит и да не се отказва. А една от неговите мечти е “да създаде нещо, което да помогне на света”.

Това е едно от нашите момчета. Умен, талантлив и борбен. От дете има интерес към техниката, както и към всичко, което се разглобява и може да се ремонтира. Като малък е помагал в автосервиза на чичо си и продължава да има страст към техниката и колите. Но освен това е добър по математика, харесва химията и изобразителното изкуство.

Тази година е последната му в Професионалната гимназия, в която учи. С огромно желание и ентусиазъм взе участие в първи кръг на състезанието „Най-добър техник в машиностроенето“, организирано от училището му, което се проведе в края на февруари. Заедно с останалите участници той реши тест от 20 въпроса по общотехническа подготовка и две приложни задачи. Прибра се удовлетворен от представянето си и, очаквано за нас, се класира за следващия кръг.

Състезанието е включено в календара на МОН и е обявено за национално от 2009 г., а започва да се провежда ежегодно от 1999 г. в горнооряховската техническа гимназия по идея на фондация „Милен Григоров“. Победителите получават сертификат за прием без приемен изпит в Техническите университети в страната – в гр. Габрово, гр. София, гр. Варна, гр. Русе и Минно-геоложкия университет „СВ. Иван Рилски“ в гр. София.

Преди време в наш разговор Христо сподели: „Ако запиша да следвам и натрупам повече знания, ще имам възможност да се занимавам с електротехника и да стана механик.“

Пожелаваме му да се подготви добре за предстоящото състезание и знаем, че когато човек има цел, постигането й е само въпрос на време.

*Името е сменено, за да гарантираме конфиденциалност.

актуално

Прочети също

Обмяна на опит между екипите на фондация „Сийдър“

Целта на посещението бе обмяна на опит и добри практики в индивидуалната работа с децата и младежите…

Пътешествие до Рилския манастир и околностите

Във вторник, предната седмица, след близо двучасово пътуване с автобус през живописната Рила планина, децата и младежите…

Инициативата „Подкрепи една мечта“ през погледа на един младеж

Един от младежите от семейните ни къщи в гр. Казанлък се включи в инициативата на Президента на…

Изживей го, за да научиш

Всеки един от нас се е сблъсквал с максимата, че истинското знание произтича от непосредствения опит, а…