За 9-та поредна година ученици от Швейцария посетиха фондация „Сийдър“

За 9-та поредна година ученици от Международното училище на Цуг и Люцерн, Швейцария посетиха фондация „Сийдър“. Те прекараха 2 дни в центровете ни в Кюстендил, където се запознаха с децата и младежите, живеещи там и работиха по различни доброволчески инициативи, с които направиха къщите от семеен тип още по-приятно място за живеене.

В началото на своята визита доброволците посетиха закрития от фондацията Дом за деца с умствена изостаналост в с. Горна Козница, в който до 2010 г живееха 58 деца и младежи. Учениците от Швейцария станаха свидетели на обстановката, в която са живеели младежите, а Светла Васева, управител на центровете от семеен тип ги върна назад във времето, разказвайки им своите спомени от работата си като възпитател в институцията:

“Побиват ме тръпки, връщайки се тук. Все още чувам гласовете на децата и усещам миризмата от стаите след нощния сън, защото вместо тоалетна всички използваха кофи в спалните помещения. Децата често спяха директно на дунапренените матраци, защото чаршафите бяха изпокъсани. От 18 ч. вечерта до 7 ч. сутринта един санитар и една медицинска сестра се грижеха за всички 58 деца. През останалото време бяхме по двама възпитатели. Изобщо не можеше да се говори за индивидуална грижа. Децата излизаха извън двора на институцията само с линейка. Думата, с която най-добре може да се опише тази обстановка е ад.

Радвам се, че вече никой не живее тук и младежите са на по-добро място. Гордея се с това, което постигнахме в Сийдър.”

През следващите два дни учениците от Швейцария активно участваха в живота в центровете като успяха да се запознаят и сприятелят с част от децата и младежите и да работят заедно по активностите. Те споделиха, че са впечатлени от разликата в условията на живот и грижата в семейните центрове. „Запознах се с работата на фондация „Сийдър“ още докато бях в Швейцария, но някак си ми се струваше нереално. Сега, когато вече съм тук мога да разбера и да усетя, че това в действителност се случва и се радвам, че мога да съм полезна по някакъв начин.“ Сподели Зоуи – една от ученичките.

В първия ден всички заедно изрисуваха красиви тениски, използвайки специални техники и бои, след това отново заедно боядисаха и освежиха оградата и дървените стени в центровете. Денят приключи с танци и много смях – домакините научиха доброволците на български народни хора и им подариха традиционни подаръци за спомен. Дейностите през следващия ден включваха боядисване, освежаване на помещенията, градинарство, като всички заедно облагородиха градинките с цветята, засадиха нови храсти, цветя и билки. Денят приключи с турнир по приготвянето на най-вкусната баница. Екипът и младежите от центровете с радост споделиха своите рецепти и предадоха уменията си за приготвяне на баница на учениците от Швейцария.

Освен полезната работа, с която доброволците помогнаха по време на престоя си, те успяха и да се сприятелят с младежите от центровете – играха футбол, джаги, караха колело, играха на ластик, рисуваха, правиха прически и се смяха заедно.

Посещението на учениците завърши с благодарности – те поднесоха подаръци на децата и младежите от центровете и благодариха за гостоприемството, както и изразиха своето желание да продължат подкрепата си и в бъдеще. Фондация „Сийдър“ също изказа своята признателност като връчи благодарствени грамоти на учениците и благодари за дългогодишното партньорство с Международното училище на Цуг и Люцерн.

актуално

Прочети също

Обмяна на опит между екипите на фондация „Сийдър“

Целта на посещението бе обмяна на опит и добри практики в индивидуалната работа с децата и младежите…

Пътешествие до Рилския манастир и околностите

Във вторник, предната седмица, след близо двучасово пътуване с автобус през живописната Рила планина, децата и младежите…

Инициативата „Подкрепи една мечта“ през погледа на един младеж

Един от младежите от семейните ни къщи в гр. Казанлък се включи в инициативата на Президента на…

Изживей го, за да научиш

Всеки един от нас се е сблъсквал с максимата, че истинското знание произтича от непосредствения опит, а…