Юлиян и Меги

Спонсор: Людмила Хъмчева (от юни 2019 г.)

Баланс – -0.77 лв.

Юлиян

 

Роден на 19 август 1996 г.

Населено място: гр. Казанлък

Фото галерия

За него

 

Юлиян е роден на 19 август 1996 г. От раждането си до 2003 г. е живял при родителите си, след което е настанен в ДДУИ „Вяра, Надежда и Любов“ гр. Мездра, поради невъзможността на родителите да го отглеждат в семейна среда. След шестмесечна незаинтересованост на родителите е вписан в регистрите за пълно осиновяване. През месец февруари 2015 г. Юлиян бе настанен в Център за настаняване от семеен тип № 3, гр. Казанлък, където живее с още 11 деца и младежи.

Диагнозата на Юлиян е слепота на двете очи. Ретинитис пигментоза ок. УТР, нистагмус хор., тежка умствена изостаналост, ДЦП. Младежът е незрящ, справя се чрез напипване или се придружава от човек от персонала.  Храни се с помощ– храната е твърда с надробени залъци. Спи спокойно. Не контролира тазови резервоари, обслужва се с помощ от персонала, при къпане също е с помощ от персонала, при обличането и събличането е изцяло зависим.

Юлиян е ученик в ПУ „ Д-р Петър Берон“ гр. Мъглиж. Обучава се по индивидуална програма. Има неустойчиво внимание, занижена концентрация, липсва въображение, трудно възпроизвежда. Работи се върху ограмотяването, не познава азбуката. Повтаря букви след учителя. Изговаря някои думи, макар и неправилно и с глуха интонация. Също така се работи върху развитие на слухово внимание, памет и фонетичен слух. Трудно усвоява елементарни движения и елементи. Използва се невербална комуникация, ограничена, с липса на говор. Трудно се доверява на непознати и трудно се адаптира към нова среда.

При настаняването си в новия център от семеен тип Юлиян за първи път среща сестра си Иванка. Макар и да не контактуват вербално, те често сядат един до друг. Иванка често търси брат си и му споменава името. Родителите им често ги посещават.

Индивидуални нужди

Консултации с психиатър при нужда

Активности извън къщата

Работа с логопед

Позитивни емоции, щастие и любов

Меги

 

Родена на 6 май 2001 г.

Населено място: гр. Казанлък

Фото галерия

За нея

Меги е родена в Силистра. До 12-годишна възраст е живяла първо с двамата си родители, впоследствие само с майката. Когато Меги е на 12 майката се събира да живее с нов партньор, който ѝ поставя ултиматум да избере между него и детето и тя се отказва от родителските си права. През 2017 г. Меги е настанена в професионално приемно семейство, където живее за период около 1 година, но и те се отказват от нея. В началото на 2018 година Меги е настанена в център от семеен тип, управляван от фондация “Сийдър” в град Казанлък.

На пръв поглед Меги е буйна и експресивна, но зад темпераментното ѝ поведение стои много мило и любвеобилно дете. Лесно осъществява контакт и се привързва. Любопитна е и открито споделя.

Меги учи в Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм в град Казанлък. Трудни са ѝ уроците по английски език, но обича много физическо възпитание и спорт. Активно се занимава с лека атлетика като бягането на къси дистанции е нейната най-силна дисциплина. Любимото ястие на Меги е постна мусака, а любимите ѝ цветове – слънчево жълто, червено, оранжево.

Индивидуални нужди

Помощ с училищния материал

Уроци по английски език

Любов и внимание

Финансова информация

Месечна справка

Годишна справка

Детайлна информация


 


Контакт с фондация „Сийдър“

 

Ива Хаджийска

iva@cedarfoundation.org

тел.: +359 884 962 986