Иванка

Спонсори: Николай Екимов (от ноември 2019 г.)

Баланс – 180.33 лв.

Иванка

 

Родена на 25 август 1992 г.

Населено място: гр. Казанлък

Фото галерия

За нея

 

Това е Ваня. Тя е родена на 25 август 1992 година. От ранна детска възраст е настанена в Дом за деца с умствена изостаналост „Света Марина“ в с. Медвен, община Котел. През месец февруари 2015 година Ваня е настанена в Център за настаняване от семеен тип № 3, гр. Казанлък, където живее заедно с още 11 деца и младежи.

Диагнозата на Ваня е тежка умствена изостаналост – инбецилитас гравис, еретичен вариант, амавроза. Девойката е незряща, справя се чрез напипване или с помощ от човек от екипа. В къщата сме се постарали да осигурим на Ваня безопасна среда, така че да може да се придвижва самостоятелно. Ваня е доста самостоятелна – храни се сама, грижи се за хигиената си с малко помощ от екипа. Има добре развита реч и успява да комуникира нуждите и желанията си. Знае много народни песни и може да брои до 10. Повтаря думите, които е чула.

Ваня обича да прекарва време заедно с останалите деца и младежи. Постоянно ги търси и ги назовава по име. Много е контактна и обича да общува с всички от къщата. Девойката харесва много да излиза на разходки в двора на къщата. Едно от любимите ѝ занимания е да случа музика, най-вече – народна, освен това пее много вярно.

При настаняването си в новия център от семеен тип, Ваня за пръв път среща брат си Юлиян. Дотогава те не са се познавали и са били разделени, като и двамата са живели в различни институции. Откакто девойката разбира, че Юлиян е неин брат често го търси и постоянно се интересува как е той, дали е нахранен, дали се чувства добре.

В новия си дом Ваня получава не само индивидуална грижа, но и достъп до специализирана подкрепа. Нашите социални работници поддържат връзка със семейството на Ваня и Юлиян и родителите им ги посещават от време на време, като им носят лакомства и малки подаръци. За съжаление на този етап нямат капацитет да поемат грижата за тях.

 

Индивидуални нужди

Консултации с психиатър и медикаменти

Активности извън къщата

Арт терапия

Позитивни емоции, щастие и любов

Финансова информация

Месечна справка

 

Годишна справка

Детайлна информация


 


Контакт с фондация „Сийдър“

 

Ива Хаджийска

iva@cedarfoundation.org

тел.: +359 884 962 986