Илияна

Спонсор: Анна Иванова (от януари 2015 г.)

Баланс – -219.41 лв.

Илияна

 

Родена на 2 август 1993 г.

Населено място: гр. Казанлък

Фото галерия

За нея

 

Това е Илияна. До четири годишна възраст е отглеждана в домашна среда. От 1997 до 2005 г. е била в Сезонна детска градина в София, след което е преместена в Дома за деца с умствена изостаналост в с. Видраре. През февруари 2015 г. е настанена в една от къщите от сeмеен тип в град Казанлък.

Диагнозата на Илияна е Тежка умствена изостаналост, Синдром на Даун и Страбизъм. Илияна е почти напълно самостоятелна. Няма добре развита реч, но разбира речта на околните. Изговаря отделни срички и кратки думи. При нея преобладават положителните емоции. Усмихната и лъчезарна е. Сама инициира контакт с възрастните. Обича да се гушка и гали. Обича да се грижи за по-малките от нея. С удоволствие храни 5-годишната Галя.

Илияна има изградени хигиенни навици. Облича се и се къпе сама с наблюдение от възрастен. Храни се самостоятелно. Проявява желание да се включва в домакинската работа. Проявява интерес към груповите занимания и танците.

В жилището от семеен тип Илияна е в нова среда —получава повече внимание и индивидуална грижа. Среща се често със социалния работник, който се грижи специално за нейния случай и с който работи по индивидуалната си програма за подкрепа.

Ежедневно с нея работят трудотерапевти, социални асистенти и рехабилитатори. Обучението й е насочено към усъвършенстване на битовите умения и знания. Тя участва в избора на храна за деня и в нейното приготвяне.

Скоро и Илияна ще се включи в заниманията на Дневния център за възрастни с увреждания в Казанлък. Това ще разнообрази ежедневието й, ще й предостави нови социални контакти и занимания извън жилището. Там тя ще продължи да работи за подобряване на уменията си и за задоволяване на ежедневните си образователни и рехабилитационни потребности.

Индивидуални нужди

Консултации с психиатър при нужда

Активности извън къщата

Арт терапия

Позитивни емоции, щастие и любов

Финансова информация

Месечна справка

 

Годишна справка

Детайлна информация


 


Контакт с фондация „Сийдър“

 

Ива Хаджийска

iva@cedarfoundation.org

тел.: +359 884 962 986