Божидара

Спонсор: Петя Добренова (от февруари 2018 г.)

Баланс – 9.76 лв.

 

Божидара

 

Родена на 28 юли 2003 г.

Населено място: гр. Казанлък

Фото галерия

За нея

 

Това е Божидара. Тя е родена на 28 юли 2003 г. От ранна детска възраст, вследствие на тежките си диагнози и трудността на семейството ѝ с отглеждането ѝ, е настанена в ДМСГД „Мария Луиза“ в с. Бузовград. На 1 ноември 2017 г. Божидара е изведена от институцията и оттогава живее в Център за настаняване от семеен тип № 3, гр. Казанлък, заедно с още 11 деца и младежи.

Диагнозите на Божидара са вътрешна хидроцефалия, детска церебрална парализа, спастична квадрипареза в средна степен и епилепсия с много редки генерализирани припадъци, Умерена умствена изостаналост.

Адаптацията на Божидара в новия ѝ дом премина относително трудно. Често плачеше и търсеше хората от персонала, които са били около нея в институцията в Бузовград. Сърдеше се и беше неспокойна, когато не получаваше това, което иска. Благодарение на грижите и подкрепата на екипа в къщата, тя вече се чувства по-добре и свиква с новото място. През повечето време е усмихната и весела, шегува се и обича да си говори с другите деца и младежи в къщата и с персонала. Обича да слуша музика, да седи на дивана и да слуша, когато четат приказки, обича да пие сок и някой да я гали по главата.

С Божидара работи ресурсен учител от системата на ЦСОП, град Мъглиж, който я посещава два пъти в седмицата. Според учителката детето проявява разбиране и интерес към предлаганите занимания.

Любимите занимания на Божидара засега са да слуша приказки, както и поп фолк и народна музика по любимия ѝ телевизионен канал – „83“. 🙂 Много е любознателна, обича да задава въпроси и да си играе с телефона.

Индивидуални нужди

Консултации и наблюдение от специалисти

Активности извън къщата

Арт терапия

Позитивни емоции, щастие и любов

Финансова информация

Месечна справка

 

Годишна справка

Детайлна информация


 


Контакт с фондация „Сийдър“

 

Ива Хаджийска

iva@cedarfoundation.org

тел.: +359 884 962 986